Prijsplafond voor gas en elektriciteit

Huishoudens en andere kleinverbruikers van energie gaan tot een bepaald verbruik niet meer dan een maximale prijs betalen. De prijs- en verbruiksplafonds zijn: € 1,45 per kuub (m³) gas tot een verbruik van 1200 m³; € 0,40 per kilowattuur (kWh) stroom tot een verbruik van 2900 kWh. Huishoudens en kleinverbruikers hoeven hier zelf niets voor te doen, de energieleveranciers voeren het prijsplafond uit. Het prijsplafond geldt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. Met de komst van dit prijsplafond vervalt per 1 januari 2023 de btw-verlaging op energie. Het prijsplafond is inclusief btw en energiebelasting. Voor meer informatie: nieuwsbericht over de uitwerking van het prijsplafond.

Versoepeling subsidieaanvraag isolerende maatregelen

Tot nu toe konden woningeigenaren via de ISDE alleen subsidie aanvragen voor isolatie vanaf 2 of meer maatregelen. Vanaf 1 januari 2023 kan dat ook voor 1 isolatiemaatregel. Huishoudens kunnen gemiddeld 15% van de kosten die ze hebben gemaakt terugkrijgen. De regeling geldt met terugwerkende kracht: eén van de voorwaarden is dat deze isolatiemaatregel op of na 2 april 2022 is aangebracht. Meer informatie: website RVO over de ISDE.

Update van lijst met bedrijfsmiddelen waarvan investeringskosten aftrekbaar zijn

Het is al langere tijd mogelijk om als ondernemer investeringen in bedrijfsmiddelen die zorgen voor minder CO2-uitstoot af te trekken van de winst en zo de fiscale winst te verlagen. Voorwaarde is dat de bedrijfsmiddelen op de lijst staan waarvoor deze EIA-aftrek kan worden aangevraagd: de energielijst. Op deze lijst staan bijvoorbeeld waterpompen en zonnepanelen. Deze energielijst is voor 2023 uitgebreid en aangepast, en staat vanaf 29 december online op de website van RVO, zie Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers.

Ondernemers

Per 1 januari 2023 zal er voor ondernemers ook het één en ander veranderen. Zo gaat de BTW op zonnepanelen naar 0% en gaat de zelfstandigenaftrek omlaag. Alle wijzigingen voor ondernemers die op 1 januari 2023 ingaan zijn terug te vinden op de Website KVK Ondernemersplein.

Een overzicht van alle maatregelen treft u hier aan.