Veilig en gezond werken in de bouw-, techniek-, infra- en onderhoudssector blijkt bij steeds meer bedrijven een belangrijk thema. Zij besteden daarom aandacht aan de jaarlijkse Bewust Veilig-dag. Om van de komende editie een succes te maken, stelt de organisatie verschillende hulpmiddelen, waaronder toolboxen beschikbaar.

De Bewust Veilig-dag is een jaarlijks initiatief van brancheverenigingen Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland. Deelnemende bedrijven besteden op deze dag extra aandacht aan veilig en gezond werken. Dat doen zij elk op hun eigen manier. Sommige bedrijven organiseren zelf leuke, creatieve en leerzame activiteiten voor hun personeel. Maar deelnemers kunnen ook gebruikmaken van de initiatieven die de organisatie zelf beschikbaar stelt.

Toolboxen

Een voorbeeld daarvan zijn de online toolboxen, die vorig jaar al erg populair bleken. Toen waren het drie presentaties, die elk door een paar honderd mensen live werden gevolgd. Mede door het succes van vorig jaar staan er dit jaar liefst zes toolboxen op het programma. Hierin geven experts handige tips en handvatten mee over de volgende veiligheids- en gezondheidsonderwerpen:

Het programma met alle begin- en eindtijden van de toolboxen is te vinden op www.bewustveilig.com onder het kopje ‘Toolboxen 2024’.

Webshop

De organisatie helpt bedrijven ook om hun deelname aan de Bewust Veilig-dag te promoten onder personeel, opdrachtgevers en andere relaties. Daarvoor stellen zij een speciale Bewust Veilig-webshop beschikbaar. Hier kunnen bedrijven diverse producten bestellen om te laten zien dat veilig en gezond werken hoog op de agenda staat. Denk bijvoorbeeld aan posters en bouwhekdoeken om hun deelname te etaleren, of pennen en kaartspellen om uit te delen aan medewerkers en relaties. In de webshop is het gehele assortiment te vinden.

Al 500 deelnemers

‘Veiligheid versterkt als je samenwerkt’. Zo luidt het motto van de Bewust Veilig-dag 2024. Goede communicatie en duidelijke afspraken zijn tenslotte essentieel om voor iedereen een veilige en gezonde werkplek te creëren. Maar ook goede ketensamenwerking helpt ons om bewustwording te creëren rond veilig en gezond werken. Daarom is het goed om te zien dat steeds meer bedrijven er hetzelfde over denken. Vorig jaar deden een recordaantal van 695 bedrijven mee aan de Bewust Veilig-dag. En voor de komende editie staat de teller al op ruim 500 deelnemers! De verwachting is dat de komende weken nog veel extra bedrijven zich zullen aanmelden voor deze themadag. Bedrijven en organisaties die willen meedoen, kunnen zich aanmelden via www.bewustveilig.com/aanmelden/.