Lagemaat Sloopwerken B.V. ontving in de categorie MKB de ‘Oscar’ van het Nederlandse bedrijfsleven uit handen van erevoorzitter Hare Majesteit Koningin Máxima en voorzitter en president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot. Het was een avond vol spannende momenten waar de negen finalisten straalden in de schijnwerpers. In drie zogenaamde spotlight rondes, met videoportretten en interviews, deelden zij hun visie op ondernemen en hoe zij hun bedrijven voorbereiden op de toekomst.

Lagemaat Sloopwerken is een traditioneel sloopbedrijf dat zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot koploper in het circulair demonteren van gebouwen. In de transitie van een lineaire naar een circulaire bouw economie worden gebouwen aan het eind van hun levensduur niet meer gereduceerd tot grondstof (bouwsloop afval), maar worden gebouwonderdelen gedolven om te worden gebruikt als onderdelen voor nieuwbouw. Hiervoor wordt het bestaande gebouw met digitale tools volledig in 3D gemodelleerd.

De vakjury was zeer onder de indruk van het gedreven geloof (en resultaat!) om de traditionele sloopsector duurzaam te veranderen, de goede bedrijfsresultaten en de wil om voorloper te zijn en te blijven. Bovendien werkt Lagemaat uitdrukkelijk met arbeidskrachten met een achterstand tot de arbeidsmarkt en zoekt het bedrijf de samenwerking in breder maatschappelijk opzicht (met overheid, universiteiten en overige stakeholders). Dit maakt dat de jury de Koning Willem I Prijs categorie MKB heeft toegekend aan Lagemaat Sloopwerken B.V..