Waslijst versus hoofdlijnen
Bonden en werkgevers spraken elkaar, coronaproof, twee dagen lang in Harderwijk maar kwamen nog niet tot overeenstemming over een nieuwe cao. De inzet van de werkgevers is kort. Vijf concrete punten en de wens eerder gemaakte afspraken uit te gaan voeren. De gezamenlijke inzet van de vakbonden is een waslijst met tientallen punten. Die leiden de aandacht af van waar het over zou moeten gaan: een nieuwe cao die werkt voor álle medewerkers in de bouw- en infra en die de loonruimte gebruikt voor iedereen.

Een moderne en aantrekkelijke sector die klaar is voor de toekomst
De bouw & infra is een prachtige en dynamische sector die iedere dag bouwt aan een mooier Nederland. Het is een enorme klus om genoeg huizen te bouwen voor iedereen, bestaande gebouwen te verduurzamen en ons land bereikbaar en veilig te houden. Hiervoor hebben we veel nieuwe mensen nodig, schoolverlaters en zij-instromers. Met hen klaren we de klus ook in de toekomst. Om aantrekkelijk te zijn én blijven voor bestaande en nieuwe medewerkers zetten de werkgevers in op een nieuw functie- en loongebouw. Niemand gaat er op achteruit. Een functiehuis dat kansen en duidelijkheid biedt voor iedereen tijdens zijn hele loopbaan in de bouw & infra.

Handen ineen
De werkgevers roepen bonden dan ook op zich te beperken tot die zaken die nu de meeste aandacht vragen en samen met hen vaart te maken. “Een nieuwe cao hoeft niet lang te duren. Als we ons richten op de hoofdlijnen en we niet vergeten dat de afspraken moeten werken voor iedereen dan ligt een akkoord om de hoek.”, aldus George Raessens, hoofdonderhandelaar namens de werkgevers.

31 maart 2021