Dit kan zowel voor de ondernemer als de zzp’er grote financiële gevolgen hebben. Hieronder lees je hoe je jouw financiële risico’s inzichtelijk maakt en actie onderneemt, ondersteund met concrete rekenvoorbeelden.

Waarom financieel risicomanagement essentieel is

Voor veel ondernemers voelt het alsof financiële risico’s plotseling komen opzetten. Een onverwachte naheffing van de Belastingdienst of een vergeten btw-correctie kan de liquiditeit flink onder druk zetten. De inzet van zzp’ers brengt daarbij extra risico’s met zich mee. Als de Belastingdienst bepaalt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, kan dit leiden tot forse naheffingen voor loonbelasting en premies.

Bereken je risico: twee rekenvoorbeelden

Voor de ondernemer

Correctie over 2025:

Voor de zzp’er

Correctie over 2025:

Neem preventieve maatregelen: kom in actie

Wachten is geen optie meer. De tijd van afwachten is voorbij; nu is het moment om echt in actie te komen. Dit is jouw operatie waterpas: recht zetten wat krom is en jezelf wapenen tegen de financiële risico’s van schijnzelfstandigheid.

Het is belangrijk om de urgentie te voelen en direct aan de slag te gaan. Nu handelen voorkomt later stress en financiële tegenslagen.

Een oproep aan de zzp’er s

Beste zzp’er, sta eens stil bij de risico’s die je loopt. Wat gebeurt er als jouw zelfstandigheid door de Belastingdienst wordt betwist? De gevolgen kunnen verstrekkend zijn: van het verlies van fiscale voordelen tot forse terugbetalingen en belastingrente. Laat je niet verrassen, de belastingdienst kan naheffen met vijf jaar terugwerkende kracht.

. Neem de regie over je eigen situatie: