Nieuwe tweejarige cao voor Bouw & Infra

De vakbonden en werkgevers bereikten gisteren een onderhandelingsresultaat in de Bouw & Infra. De nieuwe cao geldt voor een periode van twee jaar en gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021. Het onderhandelingsresultaat wordt nu aan de leden van de bonden en werkgeversorganisaties voorgelegd. Zij kunnen tot en met 27 mei aangeven of ze akkoord gaan met het voorstel.

Lees meer...

Nieuwe Bouwspraak campagne moet zorgen voor veiligere bouwplaatsen. Simpele hand- en armgebaren maken het verschil.

bouwspraakDe bouwplaats of projectlocatie is tot op heden een van de meest onveilige werkplekken van Nederland. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Maar hoe voorkomen we deze ongelukken?

Hoe zorgen we voor minder ongevallen op deze werkplek? Daarvoor is Bouwspraak in 2019 in het leven geroepen. Om deze simpele hand- en armgebaren tussen de oren te krijgen, start er op 10 mei een nieuwe campagne.

Lees meer...

Dag van de Bouw ook in 2021 geannuleerd

Helaas heeft de organisatie moeten besluiten ook dit jaar geen landelijke Dag van de Bouw te organiseren. Het is momenteel te onduidelijk welke beperkende maatregelen rondom evenementen er op 25 september nog van kracht zullen zijn. We zien er naar uit om in 2022 de vijftiende editie van de Dag van de Bouw weer plaats te laten vinden. Dag van de Bouw is een jaarlijkse open dag waarop bouwlocaties door heel Nederland hun bouwhekken openstellen om mensen kennis te laten maken met de positieve aspecten en de maatschappelijke betekenis en waarde van de bouw en infra.

Lees meer...

Bonden blokkeren vlotte invoer modern functiewaarderingsstelsel

Na een nieuwe dag van cao-onderhandelingen voor de Bouw & Infra is er nauwelijks voortgang geboekt in afspraken tussen bonden en werkgevers. De vertraging werd vooral veroorzaakt door nieuwe inbreng van de bonden over punten waar eerder overeenstemming bestond, bijvoorbeeld rond de invoer van een nieuw loongebouw. 

Lees meer...

Stichting IBK: Praat mee over de Wkb!

afbeelding ibkOp donderdag 15 april ­­dekt Stichting IBK opnieuw de lunchtafel! Onder leiding van Titia Siertsema, implementatiemanager van de Wkb, schuift dan Tonko Aeilkema van de gemeente Emmen aan. Tonko zal ingaan op de veranderingen die de wet op de kwaliteitsborging voor de gemeente betekent. Tegen welke problemen en uitdagingen zijn zij aangelopen en welke oplossingen hebben zij gekozen? En natuurlijk gaat Tonko – samen met Jan Siebring van Bouwbedrijf Geugjes (die al enkele proefprojecten heeft gedraaid) – in op de resultaten van de proefprojecten die in de afgelopen maanden in de gemeente Emmen zijn uitgevoerd.

Lees meer...

Werkgevers Bouw & Infra willen vaart maken met 2-jarige CAO

Inzet bonden blokkeert deal en zet rem op loonruimte!

De onderhandelingen over een nieuwe cao Bouw & Infra gaan langzaam. Details voeren de boventoon. Wat echt nodig is voor een cao die perspectief biedt en werk laat lonen voor iedereen, is te weinig onderwerp van gesprek. Bonden stellen zich te veel doelen om snel tot een overeenkomst te kunnen komen.

Veel doelen beperken de loonruimte en dat betekent minder salarisstijging voor iedereen. De wens voor een zwaarwerkregeling voor het gehele UTA-personeel probeert een probleem op te lossen dat niet bestaat. Focus is nodig.

Lees meer...

Eén jaar Helpdesk Corona Bouw & Techniek

Eén jaar een corona-helpdesk, het is een beetje als het vieren van je 40e verjaardag. Je geniet van de taart, maar toch doet het ook pijn. Dit jubileum vieren we dan ook niet, maar we staan vandaag wel even stil bij de fantastische samenwerking en de resultaten in het afgelopen jaar.

Pro-actief voor de sector
Alle betrokken partijen hebben zonder aarzeling de handen en expertise ineengeslagen en dat heeft geresulteerd in een Helpdesk Corona Bouw en Techniek die steeds up-to-date en actief onder andere werknemers en werkgevers heeft geholpen bij hun vragen en knelpunten. Met recht iets om trots op te zijn!

Lees meer...

Lunchlezingen richting circulariteit voor het MKB

Op 25 maart wordt gestart met de 10-delige lezingenreeks ‘Versnellen in het MKB’. Tijdens de lezingen worden tools besproken die MKB bouwondernemers kunnen inzetten om een sprong richting circulariteit te maken. Elke week zullen een aantal sprekers op verschillende relevante thema’s beknopt uitleg geven over de praktische toepassing van de verschillende tools voor een MKB bedrijf, waarmee een eerste handreiking wordt geboden om actief met circulariteit aan de slag te gaan!

 (Bijna) elke donderdag van 11:00 tot 12:00 uur.

Overzicht lezingen

  • Introductielezing Circulair bouwen – 25 maart
  • Bewustwording & Organisatieontwikkeling – 1 april
  • Circulair ontwerpen – 8 april
  • Circulaire producten & materiaalkeuze – 15 april
  • Inkopen en aanbesteden – 22 april
  • Meten van circulariteit en milieu impact – 29 april
  • Digitalisering – 20 mei
  • Business case / Value case – 29 mei
  • Demonteren en oogsten – 3 juni
  • Self-audit – 10 juni

Lees meer...