Aantrekkelijk onderwijs en werkgaranties voor gekwalificeerde mbo’ers
De verduurzaming van ruim 7 miljoen woningen en 1,1 miljoen utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, bedrijfsgebouwen, scholen en ziekenhuizen) vraagt om vakmannen en -vrouwen die opgeleid worden voor nieuwe manieren van werken en veranderende technologieën. Bedrijfsleven en onderwijs ervaren en ontdekken in de wijkgerichte aanpak hoe de beroepen door de klimaattransitie veranderen. Ze spreken af hoe ze deze veranderingen zo snel mogelijk kunnen inpassen in het onderwijs voor studenten en werkenden. De initiatiefnemers verwachten dat de mbo-opleidingen op deze manier ook aantrekkelijker worden voor bijvoorbeeld zij-instromers.
 Mbo, bedrijfsleven en overheid werken samen aan opleidingsaanbod energietransitie
Elke ondertekenaar van het mbo-convenant draagt op zijn eigen wijze bij aan de uitvoering. De sector Bouw en Techniek geeft aan hoe de beroepen veranderen en levert de informatie hierover aan de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB brengt de relevante keuzedelen in kaart, zet zich in om met bedrijfsleven en onderwijs de diploma-eisen in de kwalificatiedossiers actueel te houden en zorgt met scholen en bedrijven voor passende leerbanen en stages. De MBO Raad stimuleert de mbo-scholen de wijzigingen te vertalen naar passend onderwijs samen met de leerbedrijven in de regio. Scholen aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) zullen maatwerktrajecten voor zij-instromers ontwikkelen. De bouw- en installatiebedrijven bieden werkgaranties voor nieuw op te leiden gespecialiseerde vakmannen en -vrouwen. De overheid zorgt voor continuïteit in de jaarlijks te bouwen en te verbouwen woningen.
 

Partijen die het convenant hebben ondertekend:
De Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Van Engelshoven, en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ollongren, de MBO Raad, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), FNV, CNV, Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra, Koninklijke OnderhoudNL, Techniek Nederland, FME en Netbeheer Nederland tekenden het convenant. Zij deden dit op een bijzondere locatie in Zoetermeer: de voormalige Tango-garage in de wijk Palenstein. Dit is een van de eerste wijken in Nederland die aardgasvrij wordt gemaakt. De gemeente Zoetermeer laat deze wijk ombouwen tot een innovatieve leeromgeving voor energietransitie voor onder meer de studenten van mbo Rijnland.

30 januari 2019